Kaikki verkkokaupan tuotteissa käytetyt kankaat on valmistettu vastuullisesti Suomessa tai muualla Euroopassa. Kaikki tuotteet on ommeltu rakkaudella Espoossa tai Kirkkonummella. Osalla kankaista on GOTS-sertifikaatti, osalla Öko-Tex 100- sertifikaatti. Haluan olla varma, että vaatteet ovat turvallisia lasten iholla. Alta voit lukea lisätietoa sertifikaateista ja niiden tarkoituksesta!

Tekstiilituotannon sertifikaattien tarkoitus on antaa puolueetonta tietoa vaatteen ekologisuudesta ja eettisyydestä. Ilman sertifikaatteja kuluttajan on vaikeaa saada tietoa esimerkiksi tuotteen valmistustavoista. Sertifikaatit kannustavat valitsemaan ympäristöystävällisempiä tuotteita.

Sertifikaatit eroavat toisistaan paljonkin, ja se saattaa aiheuttaa epätietoisuutta. Luotettavimpia sertifikaatteja valvoo ulkopuolinen taho, esimerkiksi luonnonsuojelu- tai tekstiilialan järjestö. Valvotuilla merkeillä on yhteisesti sovitut kriteerit, jotka tuotteen pitää täyttää.

Sertifikaatin saaminen maksaa, mikä voi johtaa siihen että pienimmät vaatemerkit eivät hae sertifiointia tuotteilleen. Vaikka itse vaatemerkiltä puuttuisi sertifikaatti, voi vaatteissa käytetty materiaali olla sertifioitua esimerkiksi tehtaan tai neulomon puolesta.

Sertifikaatit eivät sulje toisiaan pois. Vaatteella voi olla useita sertifikaatteja samanaikaisesti.

ÖKO-TEX 100

Öko-Tex-standardi 100 on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä, joka kehitettiin vuonna 1992. Sertifikaatti rajoittaa tiettyjen haittakemikaalien käyttöä ja määrää; tuotteissa ei esimerkiksi saa olla haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Tuotteen koko tuotantoketju tarkastellaan. Mitä enemmän tuote joutuu kosketuksiin ihon kanssa, sitä tiukemmat vaatimukset ovat. Ökö-Tex 100 ei kuitenkaan takaa luomulaatua.

GOTS

Global Organic Textile Standard on tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti. Sertifikaatti huomioi koko elinkaaren, aina raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti. Sertifikaattia valvoo ulkopuolinen riippumaton taho.

GOTS-sertifikaatti ei salli esimerkiksi formaldehydien, kloorin tai raskasmetallien käyttöä. Ympäristöystävälliset väriaineet ovat sallittuja. GOTS-kriteereissä huomioidaan lisäksi eläinten ja ihmisten hyvinvointi. GOTS-sertfikaatin hakijan tulee täyttää International Labour Organizationin (ILO) vähimmäiskriteerit (mm. järjestäytymisoikeus, palkka, työsopimus, työturvallisuus). Lapsityövoima on kiellettyä.

Sertifikaatti myönnetään ainoastaan luonnonmukaisesti viljellyille luonnonkuiduille (luomu).